Ruotsalaiset eivät tiedä Suomesta paljon mitään. Ainakaan mitään hyvää. Viime viikolla Ylen Aamutv:ssä oli haastateltavana toisen polven ruotsinsuomalainen, joka on tutkinut ruotsalaisten koulukirjojen Suomi -kuvaa.

Koulukirjojen kuva Suomesta on ala-arvoinen. Suomesta kerrotaan todella vähän. Suomi esitetään alkoholinkulutuksen ja väkivaltatilastojen kärkimaana. Edes suomalaisten muuttoaaltoa Ruotsiin 1960-70 luvuilla ei pidetä merkittävänä. Tutkija oli löytänyt kirjoista kuitenkin kaksi positiivista asiaa: Talvisodan henki ja suomalaisten urheilullisuus.

Ruotsin media ei saa parempaa arvosanaa, kuin koulukirjat. Aftonbladet -lehti pitää yllä kurjaa Suomi -kuvaa. Dagens Nyheter, yksi Ruotsin merkittävimmistä sanomalehdistä, kuitenkin kertoo Suomesta monipuolisesti ja myös positiivisia asioita. Muu media noteeraa Suomesta vain suurimmat uutiset.

Me täällä Suomessa seuraamme tarkasti Ruotsin asioita, mutta ruotsissa meidän asiat eivät siis jaksa kiinnostaa, tai ainakaan muut kuin ikävät asiat.