Politiikan toimittajien ja muiden asiantuntijoiden sekä tietenkin politiikkojen mielestä Kokoomuksen vaalivoitto viestii kansalaisten halusta saada maahan porvarihallitus. Ehkä, mutta asian voi nähdä myös toisin.

SDP:n erittäin huonon menestyksen syy löytyy viime hallituskaudelta, toki imagoseikoillakin on osuutensa, mutta ne ovat takaa-alalla.

Edellisten eduskuntavaalien alla SDP lupasi parantaa heikommassa asemassa olevien ihmisten elämää. Myöskään suuria veronkevennyksiä ei haluttu.

Kuitenkin punamultahallituksen aikana SDP toteutti Kokoomuksen vaatimat veronkevennykset ja äityi jopa poistamaan varallisuusveron, mikä on todella iso tulonsiirto köyhiltä rikkaille. Eläkkeitä ei juuri nostettu, eikä opintutukiin tehty parannuksia. Pienituloiset ja vähäosaiset eivät saaneet mitään.

Aiemmin demareita äänestäneet kokivat nyt itsensä petetyiksi ja jäivät kotiin. He eivät myöskään syystä tai toisesta halunneet antaa tukeaan Vasemmistoliitolle, joka selkeästi tavoitteli SDP:hen pettyneiden ääniä.

SDP:n tappioksi ei siis koitunut SAK:n mainoskampanja, ei Luhtasen verosotkut vaan ihan omat päätökset kuluneella hallituskaudella. Vaalien tulos on epäluottamuslause SDP:lle, ei SDP:n vaaliohjelmalle, joka olisi varmasti sopinut monelle muullekin. Jääpä SDP oppositioon tai ei, on sen todellakin muutettava politiikkaansa lähemmäs kannattajakuntansa ajatusmaailmaa.